Balıklara Göre Yem Seçimi


Son zamanlarda amatör balıkçılığa, özellikle de tekne ile balık avı turlarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Peki tekne ile balık avı turuna açılırken yapılması gerekenler neler? Hava durumu ile ilgili bilinmesi gerekenleri "BALIK AVI TURUNDA HAVA DURUMU ETKİSİ" başlıklı yazımızda incelemiştik. Peki yem konusunda ne kadar bilgiliyiz, hangi balık için hangi yemler daha uygundur? Oltaya yemler takılırken nelere dikkat edilmelidir? Balık tutarken yem kullanma detaylarıyla ilgili bir rehber hazırlayarak, meraklı hobidaşlara kılavuzluk etmek istedik.


Tekne ile balık avı turunda daha derin sularda avlanılacağı için, kıyı balıkçılığından farklı malzemelere ihtiyacımız var. Örneğin kullanılacak kamışın tekne için uygun olması, misinaların daha sağlam olması, kurşunların daha ağır olması gerekliliği gibi.

Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır. İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir. Levrek, trança, lüfer ve uskumru için hareket halindeki tekneden canlı balık, rapala (sahte balık) ya da kaşık kullanılmalıdır.

** Sırtı çekmek; genellikle sığ ve dibi kayalık yerlerde tekne ile hareket halinde yapılan bir av çeşididir. Amacı avcı balığın dikkatini çekip yeme atlamasını sağlamaktır. 

Hedef balıklara göre yem seçimleri

Çipura: Sülünes, karides, midye, sardalya, yengeç, boru kurdu, mamun, madya

  • Özellikle sonbahar ve kış aylarında sardalya, çipura avında oldukça verimli bir yem olmaktadır.

Mercan: Sübye, Kalamar, Karides, Sardalya, Hamsi, Sülünez

Karagöz: Midye, karides, sülünez, kurt

Lüfer: Zargana, istavrit, kıraça, hamsi, izmarit, kolyoz

  • Hareket halindeki hemen hemen her yeme atlar, dişli ve hırçındır. Bu sebeple uzun pala iğne tercih edilmelidir. Eylül sonundan aralık ayı ortasına kadar ideal avlanma zamanıdır. Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.

Levrek: Mamun, sülünez, yengeç, ispari

  • Lodosun olduğu sert rüzgarlı havalarda gezintiyi ve beslenmeyi sever, çünkü bu havalarda sular daha bulanıktır ve bu durum avlarını yakalamasını kolaylaştırır. Yem olarak mamun tercih edilecekse, iğnenin ucu mamunun kuyruk kısmından nazikçe geçirilmeli ve gövde kısmından çıkarılmalıdır. Bu şekilde uzun süre canlı kalabildiği için mamun levrek avında çok fazla tercih edilen br yemdir.

Sinarit: Kaya balığı, iri mamun, iri karides, zargana, istavrit ve dişleri de güçlü olduğu için her türlü kabuklu yemler

  • Sinarit tutarken en önemli detay yemlerin canlı olmasıdır.

Uskumru: Hamsi en sevdiği yemdir. Sardalya da kullanılılabilir. 

Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir.

Akya: Zargana, iri istavrit, iri sardalya, uskumru, kolyoz, kefal, sarıkanat, lüfer, kalamar

  • Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.

Orkinos: Torik, palamut, kofana, kaba lüfer, iri uskumru veya iri istavrit

  • Unutmayın kıyıya sık gelmeyen ve daha büyük balıklar daha zor avlandığı için bu balıkların dikkatini çekecek yemler bulmak önemlidir. Su ve hava bu renkleri değiştirebiliyor. Bu nedenle, yapay yem kullanacaksanız, hangi havada hangi renk av kullanacağınız büyük önem kazanıyor. 

Bu bilgilerle artık hazırsınız. Teknemia.com‘da dilediğiniz lokasyonda turları inceleyebilir, kaptanların bilgilendirmelerini okuyabilir ve balık avı turunuzu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.